ASTEN – Het Veteranen Search Team, dat landelijk helpt bij het zoeken naar vermiste personen, heeft inmiddels een behoorlijk Astens tintje. Op uitnodiging van Veteranenstichting Asten was het team daarom vorige week woensdag te gast in gemeenschapshuis ‘t Kwartier.
door Maarten Driessen
Als presentator Ron Everstijn van het Veteranen Search Team (VST) een foto van het oudste lid laat zien, klinkt er gemompel in de zaal. De oudste vrijwilliger? Die komt uit Asten
. Wat blijkt? Het oudste lid staat niet op de foto, maar bevindt zich hier tussen de aanwezigen. Met zijn 81 jaar heeft Jan van de Rijt van Veteranenstichting Asten namelijk de meest imposante leeftijd, en dat in een bestand van maar liefst 2.600 vrijwilligers. Everstijn belooft er zijn presentatie op aan te passen.
Smaak te pakken
Dat VST vanavond Asten bezoekt, is dan ook geen toeval. De Astense inbreng wordt tenslotte groter en groter. Na Ceciel Boulonois sloten ook Jan en Ommelnaar Dennis van Broekhoven aan en inmiddels gaan ze regelmatig samen op pad.
“Ondanks dat je soms de gekste dingen aantreft, is het heel mooi om te doen. Mijn eerste zoektocht was in het Limburgse Eckelrade. Dat was meteen heftig met al die heuvels. Maar daar geef ik niks om, daar kan ik wel tegen”, aldus Jan.
‘Ik voel hier die broederschap van vroeger weer’
In 1960 werd hij tenslotte naar het toenmalige Nederlands-Nieuw-Guinea uitgezonden. “Daar trok ik met een kapmes door de rimboe. Dus dan moeten die Limburgse heuveltjes ook wel lukken.”
Met zijn drieën hebben ze de smaak zo al aardig te pakken. “Ik voel hier die broederschap van vroeger weer. Daarom blijf ik dit zolang als ik het kan doen”, zo belooft Jan tot slot.
Iets van uitersten
Collega-zoeker Ceciel, tevens bestuurslid van de Veteranenstichting, heeft intussen al heel wat meters gemaakt. De vermissing van de 9-jarige Gino van der Straeten, die vorig jaar juni in het Limburgse Geleen dood werd aangetroffen, triggerde hem om bij VST aan te sluiten. “Het greep me aan. En in die tijd begon ik zelf het kameraadschap ook wat meer te missen. Zo ben ik met VST in contact gekomen”, zegt Ceciel.
Alleen vorig jaar al zocht hij bij een vijftal vermissingen mee en die lijn trekt hij nu door. “Tijdens mijn eerste zoektocht zat ik in het team dat de vermiste persoon dood aantrof. Maar het is echt iets van uitersten: bij een andere zoektocht bleek de vermiste man gewoon bij zijn ex in bed te liggen.”
‘Op missie’
Jan en Ceciel stipten het beiden al aan: het belang van het VST is eigenlijk tweeledig: de politie doet er uiteraard haar voordeel mee, maar ook de vrijwilligers zelf worden er beter van. Bijvoorbeeld veteranen ‘met een rugzakje’, die tijdens zoektochten als vanouds met kameraden ‘op missie’ gaan. Niet voor niets hebben de teams van het VST namen als ‘Alfa’, ‘Bravo’ en ‘Charlie’.
“Je hebt het gevoel dat je weer met maten onder elkaar bent. Het is een warm bad”, onderschrijft ook presentator Ron. De groei van de organisatie stelt hem daarom tevreden. Het VST werd in 2017 opgericht en put sindsdien uit steeds meer mensen en middelen.
Naast veteranen mogen ook andere geüniformeerde beroepen aansluiten, zoals (ex-)brandweermannen, agenten en ambulancepersoneel. Iets wat Ron tot slot nog maar eens benadrukt: de Astense inbreng, die mag best nog wel wat groter worden.
Dit artikel is afkomstig van het Peelbelang
Astense inbreng in Veteranen Search Team: ‘Zolang als het kan, blijf ik dit doen’
Wat een up to date site hebben we zeg, fijn dat onze beheerster er ook zich zo er voor inzet.
Mag wel eens genoemd worden, supertrots op deze vrijwilliger die onze site netjes bij houd.
Namens het bestuur VSA weer bedankt Delayhla