Meteen naar de inhoud

Technasium leerlingen ontwerpen nieuw Anjerperkje

Afbeelding via www.peelbelangonline.nl

Technasium leerlingen ontwerpen nieuw eerbetoon aan veteranen

Het Witte Anjerperkje bij gemeenschapshuis ‘t Kwartier in Asten blijft behouden, maar krijgt een nieuw ontwerp. Dit ontwerp is bedacht door 3e jaars leerlingen van het Technasium Varendonck College Asten.

De leerlingen werkten in groepjes aan verschillende aspecten van het ontwerp. Zo ontwierp een groepje een nieuw kunstwerk, dat gemaakt zal worden van metalen elementen door Metaaltechniek Van Bussel. Een ander groepje kwam met ideeën voor de beplanting en de aankleding van het perkje.

De leerlingen hebben hun ontwerpen afgelopen dinsdag aan een kleine afvaardiging van de Veteranen Stichting Asten (VSA) gepresenteerd. De VSA was enthousiast over de ideeën van de leerlingen en er zal ook spoedig vervolg aan gegeven worden.

Video van Siris Asten Someren

Een eerbetoon met een boodschap

Het nieuwe kunstwerk is de weergave van het veteranenlogo uitgevoerd in cortenstaal met hier-en-daar kleine elementen. Het kunstwerk is niet alleen een eerbetoon aan de veteranen en hun thuisfront, maar krijgt ook ook nog een bijzondere boodschap.

De beplanting in het perkje zal bestaan uit witte anjers, maar ook uit andere soorten bloemen die symbool staan voor vrede en verdraagzaamheid. De aankleding van het perkje zal worden verzorgd door Luc Ceelen, onze mede veteraan “huis” hovenier.

Om uiteindelijk de leerlingen ook van informatie te voorzien is er nagenoeg elke les een veteraan aanwezig geweest. O.a. Jan en Stefan hebben hun input geleverd, wat ervoor zorgde dat er breder naar onderwerpen en betekenissen werd gekeken.

Op 2 november is in het kader van dit project door het hele leerjaar 3 van het Varendonck college een bezoek gebracht aan het oorlogsmuseum in Overloon. De technasium klas, de betreffende leerlingen van het Veteranen perkje project, kregen nog een “veteraan in de klas” en dit betrof onze collega veteraan Theo Schriks (voorzitter Militaire Veteranen Gemert-Bakel). Theo gaf een uitgebreide presentatie over veteranen, zijn ervaringen in Libanon en paste een leerlingenprogramma van het Veteranen Instituut toe waarin leerlingen werden geconfronteerd met dilemma’s en keuzes waar militairen mee geconfronteerd kunnen worden.

Na de “veteraan in de klas” kreeg men nog een speurtocht. Om vervolgens met een hoofd vol informatie weer terug te gaan naar Asten.

Opening op 22 juni 2024

De opening van het nieuwe Witte Anjerperkje zal plaatsvinden op 22 juni 2024. Op die dag is er een programma met een static show, waarin het nieuwe perkje wordt gepresenteerd.

De leerlingen van het Technasium Varendonck College zijn trots op hun ontwerp. Ze zijn blij dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het eerbetoon aan de veteranen in Asten.

1 reactie op “Technasium leerlingen ontwerpen nieuw Anjerperkje”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *